luni, 7 mai 2012

Pancove II

De ce îmi place să le spun pancove și nu gogoși? Pentru că îmi amintesc de copilărie și de aromele de coajă de portocală. Mama le pregătea mereu spre seară și deși mâncam multe și seara, până ne durea stomacul (mai ales că erau fierbinți) era ca și cum raiul a coborât pe pămînt a doua zi dimineața, cand intram în bucătărie și găseam pancovele reci dar cu zahărul care se topise pe ele. Mmmm... cred că mă duc să manânc niște pancove:)




Pancove în ulei


Ce-ți trebuie:

- un cub drojdie proaspătă
- 1-2 lingurițe de zahăr
- 1 ceașcă cafea de lapte călduț
- 2-3 linguri făină

- 100g smântână grasă
- 2 pahare cu apă călduță
- 1 kg făină sau făină cât cuprinde (ca să-ți iasă un aluat elastic)
- sare
- ulei (să ai mai bine jumătate de sticlă de1 litru lângă tine)
 - zahăr pudră

Cum treci la fapte:

Drojdia o mărunțești într-un lighenaș de gătit sau un bol adânc mai mare. Freci cu zahărul și apoi adaugi  laptele călduț, dupa care presari faina. 
SFAT: Laptele trebuie să îl verifici ca biberonul ca la sugari, pe dosul încheieturii măinii. Dacă e prea fierbinte nu va mai dospi căci se distrug ciupercile. 
Lași totul cam 15 minute să se activeze procesul dospirii.
Adaugi apoi smântâna și sarea. Treptat, încorporezi făina simultan cu apa călduță (la fel ca și laptele călduț). La final îți va ieși o compoziție ca în pozele de mai jos.


Lași aluatul să crescă aproximativ o oră (dacă depășește cu atât mai bine!) acoperit cu un prosop și aproape de o sursă de căldură(mai ales iarna). 
Apoi, o planșetă mare o uleiezi și iei din aluat cam un sfert și îl întinzi pe planșetă. 
SFAT: Lucrează cu ulei din belșug. 
Întinzi de grosimea unui deget, tai cu un păhărel, depinzând cât de mari vrei săți iasă. Le lași încă aproximativ 20 minute să crescă. 

Înainte să expire 20 minute, pui la înfierbântat ulei într-o cratiță. Uleiul va trebui să acopere pancovele când vor sta în cratiță (eu am avut cam puțin ulei și a trebuit să le întorc ca să se facă pe ambele părți)
SFAT: E ideal să lucrezi cu ulei când faci formele, căci așa nu se va arde uleiul (cum se întâmplă dacă gogoșile vor fi date cu făină de la momentul când s-a întins aluatul). 
SFAT: Înainte să le pui în cratiță e bine să le faci o gaură în mijloc cu degetul, ca sa se poată întoarce cu ușurință- în caz că nu sunt acoperite integral de ulei - și să se prăjească pe ambele părți egal.
Dai flacăra aproape la minim după ce s-a înfierbântat uleiul, iar pe parcurs, când va mai scădea uleiul din cratiță și vei suplimenta vei da iarăși la flacără mare până se va înfierbânta din nou.

Culoarea pancovelor trebuie să fie un bej caramel pentru a fi numai bune pentru pofticioși! 
Dacă dorești le poți da prin zahăr pudră după ce nu mai sunt fierbinți și le poți mânui cu ușurință.


Să aveți poftă bună! Pupici!

Un comentariu:

anca spunea...

o, da ! cel mai grozav era cand le gaseam a doua zi reci pline de zahar ... miss miss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...